czwartek, 27 lipca 2017

Pierś z kurczaka ze szpinakiem, serem feta i orzechami

Piersi z kurczaka można przygotować na milion sposobów. Lubimy je kupować, bo bez żadnego wysiłku, szybko można przygotować obiad za jaki w dobrej restauracji słono można zapłacić. Pół godziny, razem z gotowaniem ziemniaków czy ryżu. Najlepiej kupić świeży szpinak, jeśli  mrożony - niech będzie ten w liściach. Fetę można zastąpić innym serem, na przykład takim z niebieską pleśnią. Im bardziej intensywny w zapachu, tym mniej potrzebujemy go dodać, by nie zdominował smaku mięsa. No i masło. Kurczak i szpinak kochają masło. Choćby niewielki dodatek do smażenia.
Mięso dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, by przed smażeniem nabrało pokojowej temperatury.



składniki (na 4 osoby) : 

- ok. 60 dag mięsa z piersi kurczaka
- 300 g mrożonego szpinaku (lub ok. 400 g świeżego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera feta
- dwie łyżki grubo posiekanych, włoskich orzechów

-sól, pieprz, słodka papryka, starta gałka muszkatołowa

Płaty mięsa pokroić na plastry wzdłuż włókien mięsa.
Przykrywając je folią spożywczą by nie chlapało, rozbić lekko tłuczkiem na cieńsze płaty, uważając by możliwie mało podziurawić mięso. Lekko osolić, oprószyć pieprzem , natrzeć słodką papryką.

Na patelnię wrzucić łyżeczkę masła, rozgrzać i dać pokrojoną w kostkę cebulę.
Kiedy lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i po kilkunastu sekundach szpinak.
Smażyć wszystko mieszając aż szpinak zwiotczeje i zmięknie, zwykle ok. 2- 3 minuty (mrożony można wrzucić bez rozmrażania, trzeba mieszać i smażyć kilka minut od momentu całkowitego rozmrożenia).
Dodać pokruszony ser, siekane orzechy, dodać nieco pieprzu, soli, gałki muszkatołowej, wymieszać.

Szpinakową masą smarować płaty mięsa i zwijać w roladki. Można je pospinać wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła.
Smażyć roladki na złoto-rumiany kolor ze wszystkich stron.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)
 

3 komentarze :

  1. Rewelacyjnie wygląda. Lubię taki szpinakowo-serowy mix. A do tego orzechy! Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja z tego zestawienia tylko wykluczyłabym orzechy bo nie przepadam, a cala reszta jest super.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */