piątek, 12 maja 2017

Pizza na jaglanym spodzie. Pizza bez glutenu

Rozpuszczony, ciągnący ser i ulubione dodatki - prawie wszyscy lubimy pizzę. A ja lubię bardzo, bardzo:)
Nieletnie dzieci wszystkich moich znajomych ( i ja)  mogłyby zajadać pizzę codziennie. Sprawdziłam, czy da się oszukać nieco w kwestii spodu, był zdrowszy i naprawdę smaczny.
O kaszy jaglanej wiadomo - mogę pisać długo same bardzo dobre rzeczy, zdrowa jak nie wiem i choć nie przepadam, to jednak przemycam gdzie się da. Ale w formie " pizzy" - nie sądziłam że to możliwe. Spróbujcie eksperymentu na dzieciach i napiszcie. Moim zdaniem to całkiem możliwe, żeby maluchy zaakceptowały jaglany spód. Mnie bardzo smakował. Pizza bez mąki, bez glutenu, bez jajek i mleka - może się okazać wybawieniem dla uczuleniowców, a dla pozostałych to dużo dużo zdrowsza wersja niż tradycyjna. I nie o gluten tu chodzi, ale o zawartość wspomnianej kaszy, której oby jak najwięcej nam się udało podawać w przyjaznej dla wszystkich formie.
Spód  do pizzy bez glutenu, ze zwykłej kaszy jaglanej, dobrze przypieczony jest chrupiący i przyzwoicie zachowuje sztywność. Bardzo dobre zastępstwo.



składniki (na pizzę ok. 30 cm) : 
spód
- szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- łyżeczka soli
- duża szczypta kurkumy ( niekoniecznie)
- łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki cukru

dodatki: 
- ok. 100 - 150 g startego na tarce twardego,  żółtego sera
- kilka plasterków szynki, pieczarki, oliwki, cebula, bekon, rukola, roszponka (po upieczeniu)  - wedle uznania

sos pomidorowy: 
-pół puszki pomidorów lub ok. 150 ml domowego przecieru
- łyżka oliwy
-szczypta pieprzu
-szczypta soli
-łyżeczka oregano

ew. oliwa do skropienia całości po przygotowaniu

Kaszę podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, przepłukać wrzątkiem na sicie. Gotować w dwóch szklankach wrzątku z dodatkiem  łyżeczki soli, ok. 15 - 20 minut, do całkowitej miękkości.
Zblendować z dodatkiem łyżki oleju lub oliwy, niezbyt dokładnie, by mniej więcej połowa była gładka a połowa pozostała w ziarnach.
Do masy dodać cukier i kurkumę, wymieszać, dosolić jeśli mało słona po spróbowaniu.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. 
Papier do pieczenia posmarować nieco olejem i wyłożyć na nim kaszę formując koło grubości ok. 0,5 cm.  Można też zamiast jednego dużego przygotować kilka małych placków.
Składniki sosu zblendować. Połowę wyłożyć na spód, ułożyć na nim ulubione dodatki, bez sera.  
Wstawić formę do całkowicie nagrzanego pieca, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec ok. 20 - 30 minut, aż spód będzie sztywny. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia pizzę wyjąć, posypać startym serem i ponownie włożyć do pieca. Podawać polaną pozostałym sosem.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)
       

5 komentarzy :

  1. fanką pizzy nie jestem,ale wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem bardzo ciekawa tego spodu, muszę go wypróbować, zaintrygowałaś mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, a jaglany spód tylko wzbogaca całość :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Spód mnie zaskoczył... Bardzo pozytywnie! Będę wracała do tego przepisu :):)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */