środa, 10 maja 2017

Makaron z szynką i pieczarkami w sosie szpinakowo- serowym

Prosty i szybki obiad. O ile nie rozgotuje się makaronu - nie ma w nim nic, co mogłoby nie pójść po naszej myśli. Makaron czyli włoska pasta zawsze smakuje dobrze, trzeba tylko kilka  dobrych produktów, a najczęściej mamy je w lodówce. Nie potrzeba specjalnie wyszukanych przypraw, wystarczy pieprz czy sól. W marketach można dostać malutkie pieczarki - słodsze i delikatniejsze wersje tych dużych, minuta na patelni i są gotowe. Duże trzeba pokroić w plasterki, chwilka pracy. Warto mieć stale w zamrażarce szpinak w liściach z mrożonki , ten w "brykietach", podzielny, do użycia w ilości jaka właśnie jest potrzebna, to genialny wynalazek. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje piętnaście minut. Piętnaście! A za patelnię najlepszego makaronu dla czterech lub sześciu osób z domowej, własnej kuchni zapłacimy tyle, co za jedną porcję w bardzo przeciętnej restauracji. Domowe jedzenie nie ma sobie równych :)




składniki ( na 4 osoby) :

- 300 g makaronu w ulubionym kształcie (wstążki, świderki, kolanka, kokardki itp.)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku (najlepiej w liściach)   

- 200 g wędzonej szynki
- 200 g pieczarek
- 50 g dowolnego sera z niebieską pleśnią
- 4 -5 łyżek śmietanki 30 - 36% 
- dwie łyżki soku z cytryny lub tabasco
- sól, pieprz, ew. szczypta ostrej papryki
- olej lub klarowane masło do smażenia
- siekana natka pietruszki, listki bazylii czy kolendry lub rukoli do posypania 

Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, pozostawiając do sosu ok. 250 ml wody z jego gotowania.
Szpinak wyjąć z folii, lekko rozmrozić, nie musi być całkowicie. 
Cebulę pokroić w kostkę.
Podsmażyć na dwóch łyżkach oleju lub klarowanego masła na dużej, rozgrzanej patelni.
Dodać pokrojony drobno czosnek i od razu - pokrojoną w kostkę szynkę, pieczarki w plastrach lub małe - w całości. Po kilku minutach dodać szpinak. Mieszać podgrzewając aż pieczarki leciutko się zrumienią a szpinak lekko zmieni kolor na ciemniejszy.
Do podsmażonych rzeczy na patelni włożyć makaron, dodać wodę z jego gotowania i wlać śmietankę. Podgrzewając wszystko wymieszać, posypać pokruszonym pleśniowym serem, skropić sokiem z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Podawać posypany zieleniną - siekaną natką pietruszki , bazylią lub rukolą.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 
    

7 komentarzy :

  1. wszystkie dania z makaronem na szybko uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakim innym serem można zastąpić ser podany w przepisie..? Domownicy za takim nie przepadają..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie- każdy inny. Każdy miękki,zdarza mi się dać fetę jak już nic nie mam w lodówce. My też nie lubimy tych serów solo, ale w potrawach i po rozpuszczeniu dają takie niepowtarzalne coś.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */