czwartek, 6 kwietnia 2017

Najlepszy domowy pasztet na święta. Łatwy pasztet z mięsa

Tradycyjny, domowy, bardzo dobry pasztet z mięsa na święta, przepis babci - najlepszy!
Zwarty, kremowy i dobrze doprawiony, zostanie zjedzony w pierwszej kolejności podczas każdej domowej biesiady. Smakuje każdemu, sprawdzał się i nadal sprawdza w naszym domu od wielu lat.   
Mięsa użyte do pasztetu mogą być rozmaite, najlepiej lekko poprzerastane tłuszczem- wieprzowa karkówka, łopatka, biodrówka czy szynka, kawałek cielęciny i wołowiny, zająca, królika czy kurczaka ze skórą. Dla dobrej smarowności i gładkiej konsystencji potrzebny jest tłuszcz - biały boczek, podgardle czy słonina. To on sprawi, że pasztet będzie soczysty, będzie się ładnie smarował i nie kruszył przy krojeniu. No i jest nośnikiem smaku, z nim smakuje lepiej. Koniecznie trzeba go porządnie doprawić solą, dużą ilością pieprzu, startej gałki muszkatołowej, suszonego czosnku. 
Warto spróbować piec pasztet w kąpieli wodnej, jak sernik, wstawiając formę do większej, wypełnionej wrzątkiem. Jeśli taką nie dysponujemy wystarczy piec na kratce grillowej, a pod nią ustawić żaroodporne naczynie z gorącą wodą. Pasztet tak pieczony nabierze wyjątkowo delikatnej konsystencji. Zdarza mi się piec bez kąpieli wodnej, namawiam jednak od czasu do czasu przynajmniej do wykonania, to nie jest dużo więcej pracy a efekt o niebo lepszy.
Pieczenie większej ilości ma sens, bo domowy pasztet znakomicie się mrozi bez szkody dla jego jakości.
Do świątecznego pasztetu dodaję też gotowane z mięsem warzywa i kilka suszonych grzybów a ostatnio częściej - ugotowaną kaszę jaglaną, nie jest wyczuwalna, za to jaka zdrowa:) 
Ilość przypraw podałam orientacyjnie, tak doprawiam mięso dla swojej rodziny, należy spróbować masę po wyrobieniu i doprawiać ją wedle własnych upodobań. To łatwy przepis, gotuje się mięso z warzywami i trzykrotnie mieli w maszynce, potem hop do formy i cała filozofia. 
Do pasztetu i innych mięs pasuje idealnie ćwikła z chrzanem - przepis.
Obejrzyj też najlepszy i najzdrowszy pasztet na świecie 
pasztet z cukinii i kaszy jaglanej  i najłatwiejszy pasztet domowy do smarowania


 



składniki (na dwie nieduże keksówki ok. 25x11) : 

- 60 dag wieprzowej łopatki lub szynki
- 60 dag wołowiny bez kości
- 30 dag białego, surowego boczku lub podgardla
- 3 cienkie plastry słoniny do wyłożenia na wierzch pasztetu
- 2 marchewki , 2 pietruszki, kawałek selera i por
- 4 duże cebule
- 4 wątróbki z indyka lub 20 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej
- 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, 6 kulek czarnego pieprzu
- kilka suszonych grzybów
- 2 bułki kajzerki
- 4 jajka
- łyżeczka mielonego pieprzu, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka majeranku, łyżeczka suszonego cząbru lub zielonej czubrycy
- 2 plasterki słoniny pokrojone w cienkie paski
- masło lub smalec do smarowania formy, tarta bułka do jej wysypania 

Mięso i boczek pokroić w kostkę, ok. 4 cm. Włożyć do garnka razem z obranymi warzywami oraz dwiema  cebulami bez łupiny, zielem, listkami laurowymi, pieprzem i grzybami. Zalać zimną wodą w ilości takiej, by wszystko było przykryte, nie więcej. 
Osolić ok. 3 łyżeczkami soli. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
Dołożyć wątróbkę, nie trzeba już jej gotować, wystarczy że będzie w wywarze do czasu jego ostygnięcia.
Bułki włożyć do garnka, by nasiąkły stygnącym wywarem. 
Odstawić do ostudzenia (gorące mięso tępi ostrza maszynki).
Mięso razem z warzywami, grzybami, cebulą oraz namoczoną, nieodciśniętą bułką trzykrotnie zmielić.
Dwie cebule pokroić w drobną  kostkę i przesmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju, na patelni.
Mięso doprawić mielonym pieprzem i pozostałymi przyprawami do smaku. Dodać żółtka jaj i podsmażoną cebulę, wymieszać ręką lub dużą łyżką.
Z białek ubić na sztywno pianę, delikatnie wmieszać je w masę. 
Formy posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Przełożyć masę do blaszek, wierzch pasztetu lekko oprószyć tartą bułką a na wierzchu ułożyć cienkie paseczki z plasterków słoniny.
Formy wstawić do większej blaszki, wlać do niej ok 1,5 l wrzątku.  
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, ok. 1,5 godziny, na środkowej półce piekarnika, z funkcją góra - dół. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.


  Mówię Wam - niebo na talerzu:)
  

8 komentarzy :

  1. ja na Boże Narodzenie zrobiłam pasztet z dzikiem, teraz też taki zrobię, niezwykły smak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów. Posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB. Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie odnośnie słoniny;) Napisała pani o niej dwa razy ale rozumiem, że używamy jej tylko do polożenia na wierzch przy pieczeniu? Czy gotujemy razem z miesem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mozna uzyc watrobki wolowej? niestety nie moglam znalezc zadnej innej w sklepie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */