niedziela, 2 kwietnia 2017

Najlepsza zupa chrzanowa. Chrzanowa z jajkiem, ziemniakami i kiełbasą

Zdecydowanie zbyt rzadko ją robimy, dobra jak nie wiem, łagodnie kwaśna, nieco podobna do żurku, choć delikatniejsza zupa. Gotuję wywar z warzyw i wędzonych kości lub na kawałku wędzonego boczku. Albo do wywaru dodaję pozostałości z pieczenia mięsa. Nie wyrzucam pieczonych kości kaczki, kurczaka, czy innych pieczeni, zbieram galaretkę i pozostały sos, zamrażam w małych porcjach, pakując je w woreczki foliowe. Gdy nie mam czasu na gotowanie esencjonalnych wywarów, pokrojone warzywa w słupkach i taki "smaczek" z mięsnego wypieku załatwia sprawę bogatego wywaru do zupy.
A chrzanową polecam w tygodniu, nie tylko na święta, jeśli dzieci bez problemu zajadają żurek czy zalewajkę, polubią też chrzanową. Zdrowa, dobra zupa, łatwy przepis. W wersji świątecznej można dawać ze wszystkim - z ziemniakami, z jajkiem i białą kiełbasą. W codziennej - jak kto chce:)





składniki (na ok. 2 l zupy) : 

- duża cebula lub dwie małe
- 2 marchewki
- 3 małe pietruszki
- duży kawałek selera
- duży kawałek pora
- ok. 30-40 dag wędzonych kości wieprzowych lub 20 dag wędzonego, chudego boczku
- 3 listki laurowe
- 2 kulki ziela
- 4 ziemniaki
 -2 -3 łyżeczki tartego chrzanu
- pół łyżki majeranku
- 2 - 3 białe kiełbaski
- 3- 4 jajka gotowane na twardo

Połowę cebuli obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na łyżeczce masła na patelni lub jeśli garnek do gotowania zupy ma grube dno - bezpośrednio w nim.
Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i po kilku sekundach smażenia  zalać wszystko ok. 2,5 l wody.
Dołożyć obraną marchewkę, pietruszkę, pora i selera, kości lub boczek  Dodać listki laurowe, kulki ziela, pieprzu, osolić wszystko połową łyżeczki soli.
Połowę cebuli opalić razem z łupiną nad płomieniem gazu lub na suchej, bardzo mocno rozgrzanej patelni aż nieco sczernieje. Dodać do garnka, wszystko zagotować.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą bardzo miękkie (ok. 50 minut). Piętnaście minut przed końcem gotowania dorzucić do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie
dodać dwie, trzy łyżeczki chrzanu oraz pół łyżki majeranku.
Włożyć do garnka białą kiełbasę i wyłączyć ogień. Pozostawić ją w zupie na ok. 20 minut. Musi się zaparzyć. Wyjąć kiełbaski, pokroić je w plastry.
Dodać do każdej porcji na talerzu razem z połówką jajka.
Zupę można posypać siekanym koperkiem, szczypiorkiem lub pietruszką.


Mówię Wam - niebo na talerzu :)

4 komentarze :

  1. jeszcze nigdy nie jadłam zupy chrzanowej, chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez nie jadłam, a taki chrzan ze słoiczka może być? Czy biec do warzywniaka po świeży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze słoiczka się nada, świeży trzeba dawać po pół łyżeczki i sprawdzać ostrość zupy.

      Usuń
  3. ale bym zjadła <3 chyba jutro zrobię

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */