czwartek, 16 marca 2017

Prosta surówka z brokuła

Surówka z cieniutko pokrojonego brokuła poleca się do obiadu:) Zielonych roślin, wiosny i słońca życzymy sobie już bardzo, bardzo!
Na parapecie warto hodować teraz kiełki, to żadna trudność, wystarczy je przepłukiwać wodą (jak się hoduje kiełki - przepis). I czas już siać rzeżuchę, niech będzie dodatkiem do wszystkiego co zjadamy, nie tylko w okresie Wielkanocy.
Jeśli do surówki dodamy ugotowaną cieciorkę, soczewicę, jajko, ser feta lub smażonego czy pieczonego kurczaka, stanie się pełnowartościowym posiłkiem zamiast kolacji czy obiadu. A kiełki - uniwersalne i dobre do wszystkiego. Witaminy i minerały z własnego parapetu, tu jest coś:)



składniki: 

- duży brokuł 
- czerwona papryka
- pół puszki kukurydzy

sos: 
- łyżeczka miodu
- łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- trzy łyżki oliwy
- mały, zgnieciony/roztarty lub drobno pokrojony ząbek czosnku
- szczypta soli, pieprzu i ostrej papryki

Brokuł podzielić na różyczki i pokroić w możliwie cienkie plastry. Włożyć do miseczki, posolić, nacisnąć ręką, odstawić na 15 minut by zmiękł. Jeśli warzywo nie jest młode, nie w sezonie, by nie było twarde można je parować kilka minut (3-4) na sicie, nad gotującą wodą, ostudzić.
Składniki sosu połączyć.
Paprykę pokroić w kostkę. Dodać do brokułów razem z odsączoną z wody z kukurydzą. Zalać sosem i wymieszać.
 


 Mówię Wam - niebo na talerzu:)


4 komentarze :

  1. brokołowej surówki nie jadłam, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i tak wiosennie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a co to za kiełki? nie ma o nich mowy w przepisie? a mnie interesują... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam we wstępie do przepisu. Kiełki dowolne ulubione. Z czego te na zdjęciu - już nie pamiętam:)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */