wtorek, 28 marca 2017

Jajcocha. Jajka zapiekane z mięsem i warzywami

Jajcocha wpadła mi w oko na Piotrkowskich Targach Turystyki Kulinarnej, spróbowałam od razu i myślę - moja Ci ona od pierwszego wrażenia. Jak raz, Niebo wystawiało stoisko z książkami na przeciwko gospodyń z Nieborowa, który chwaliły się swoją agroturystyką. Wiadomo- przez żołądek do serca, cudne kobitki powyciągały z komór wszelakie dobra by kusić potencjalnych gości. Było bardzo wesoło i z przytupem, dawano smalce, ogórki, domowe chleby i inne wypieki oraz swojskie naleweczki od których kręciło się w głowie że hej:) 
Pani Beata, od której nieborowski przepis dostałam mówi, że jajcocha to jej ulubiony wymiatacz lodówki, nie lubi kiedy jedzenie się marnuje, zatem wrzuca do formy wszystkie wyszperane warzywa - cebulę, marchew, kalafiora, brokuły, pora, paprykę, groszek, kukurydzę a nawet ziemniaki z obiadu. W wersji "na bogato" -  mięso z pieczeni lub wędliny z którymi nie wiadomo co zrobić. Rzecz jasna, można nabyć je specjalnie :) Proporcje mogą być różne, w zależności od upodobań domowników. Ważne, by wszystkie składniki połączyła jajeczna masa. 
Jajcocha wygląda trochę jak pasztet i daje się kroić w ładne plastry. Włosi uznaliby pewnie, że to jakiś rodzaj ich fritatty ale JAJCOCHA - brzmi dla mnie o wiele przyjaźniej : ) Pięknie będzie wyglądać na wielkanocnym stole, bardzo polecam.




składniki ( na małą keksówkę) : 

- duża cebula
- dwie marchewki
- biała część pora
- papryka
- pół brokuła (lub cały)
- ew. łyżka zielonego groszku
- ok. 15-20 dag szynki lub kiełbasy lub resztki pieczeni (kurczak wieprzowina lub wołowina)
- 4 jajka
- dwie kajzerki
- ok. 1/4 łyżeczki soli, duża szczypta pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki majeranku
ok. 2- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 180 stopni. 
Cebulę, marchewkę i pora pokroić w drobną kostkę, paprykę nieco grubiej, brokuła lub kalafiora w drobne różyczki.  
Warzywa osolić i podsmażać z rozgniecionym ząbkiem czosnku na maśle lub oleju aż będą prawie miękkie.
Bułkę pokroić w ok. centymetrową kostkę.
Jajka roztrzepać, widelcem w dużym, kubku, dodać ulubione przyprawy. Wymieszać z warzywami, wędliną lub pieczony/smażonym/duszonym mięsem i krojoną bułką w dużej misce, przełożyć do formy, wyrównać łyżką powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 - 30 minut aż masa się zetnie.





Mało mało zdjęć jajcochy. Światło było kiepskie bardzo i żywność się nie chciała ładnie fotografować. To pamiątkę z Targów i swojego stoiska wklejam:)

4 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */