poniedziałek, 6 marca 2017

Łatwe ciasteczka z czekoladą. Przepis na amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka do zabrania w podróż, do szkoły i do pracy. Chrupiące z wierzchu, lekko ciągnące w środku, przynajmniej pierwszego dnia, zaraz po upieczeniu. Nie należy ich trzymać w piekarniku dłużej niż wskazuje przepis mimo tego, że wydają się nieupieczone. Stwardnieją podczas stygnięcia, bez obaw. 
Żadnych tłuszczów utwardzonych, dodatków i polepszaczy. Maślany smak prawdziwego, domowego herbatnika. Przepis można rzecz jasna modyfikować i na przykład połowę mąki można podmienić na płatki owsiane, czekoladę gorzką, biała lub mleczną zmieszać w dowolnych proporcjach albo użyć tylko jednego rodzaju, dodać ulubione bakalie. W kuchni wszystko wolno przecież.   



składniki (na ok. 18 dużych sztuk) : 

- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli (ok. 1/5 łyżeczki) 
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 1/3 szklanki cukru białego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

- jajko
- 150 g masła
- 150 g mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady (w dowolnych proporcjach)

Piekarnik ustawić na 160 st. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika (lub dwie) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Mąkę, sól, proszek lub sodę i wanilię wymieszać.
W drugim, większym naczyniu lub malakserem  ucierać masło z cukrem przez ok. 5 min. Dodać jajko i dalej ucierać (jeszcze 3-5 minut ).
Do maślanej masy dodać wymieszane, sypkie składniki, zmiksować. Dorzucić posiekaną w grubą kostkę czekoladę, wymieszać łyżką.
Masę wykładać na blaszkę formując kulki wielkości włoskich orzechów. Spłaszczyć je starając się zachować ok. 2 cm odstępów między ciasteczkami. Piec bez termoobiegu, pojedyncze blaszki (chyba że ciastka zmieściły się na jednej) na środkowej półce piekarnika, ok. 12-15 minut. Wyjmować z pieca kiedy wydają się jeszcze miękkie. Zastygną podczas studzenia, dłużej pieczone będą twarde. Mają pozostać z wierzchu chrupkie a w środku lekko ciągnące.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)


8 komentarzy :

  1. ciasteczka pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje właśnie się pieką :) Pierwszy raz robię. Zobaczymy, co wyjdzie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie, uwielbiam ciastka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasteczka do popołudniowej kawy. Bardzo dziękuję za przepis :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy masło powinno być zimne? Wyszła mi konsystencja sypana po dodaniu suchych składników, a po pieczeniu 15 minut wydają się zupełnie surowe i blade :-(
    Czy coś zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zupełnie sypana, można dać do masy łyżkę lub dwie zimnej wody.
      Blade - można następnym razem dać trochę wyższą temperaturę. Mogą wydawać się surowe, po ostygnięciu na blasze zesztywnieją.

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */